" Parkeren, mobiliteit en verkeer "

OMEGA ARTIKELEN

Brandweer pleit voor wet- en regelgeving elektrische auto’s

De afgelopen vijf jaar heeft Nederland een opmerkelijke groei gezien in het aantal elektrische auto’s, dat steeg van 87.552 naar 260.672, zoals gemeld door RTL. Een indrukwekkende verschuiving naar duurzame mobiliteit die ons landschap verandert! 

Hoewel elektrische auto’s doorgaans minder vatbaar zijn voor brandgevaar, brengt deze groei ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Het belang van doeltreffende brandpreventie staat nu centraal en is een steeds dringender vraagstuk geworden. Eerder spraken we vanuit Omega al over de aarzeling van Verenigingen van Eigenaren om elektrische auto’s toe te laten in hun garages. Nu roept de brandweer op tot aangepaste wet- en regelgeving voor het veilig stallen van elektrische auto’s, vooral in parkeergarages. 

Brandweer Nederland pleit voor duidelijke en specifieke voorschriften met betrekking tot elektrische auto’s. Het bestrijden van een brandende auto in een parkeergarage blijkt een uitdaging te zijn.

Volgens batterijdeskundige Erik Kelder van de TU Delft, die met RTL nieuws sprak, is kortsluiting bijna altijd de oorzaak van de brand. “Een batterij krijgt een te hoge stroom, wordt daardoor te warm, knalt uit elkaar, daar reageren vocht en zuurstof heel snel op, en dan vliegt de batterij in brand.” Het blussen van elektrische auto’s blijkt een complexe kwestie. Door de aanwezigheid van batterijen kan de brand telkens opnieuw ontsteken. Zelfs na het blussen moeten de voertuigen langdurig worden ondergedompeld in speciale containers om herontsteking te voorkomen.

In een interview met RTL benadrukt Brandweercommandant Lieben dat het niet logisch lijkt om een groot aantal auto’s met accupakketten toe te staan in parkeergarages. “En als ze toch moeten parkeren, onder welke voorwaarden dan? Welke auto’s mogen naar binnen? Moeten garages worden aangepast met andere bouwmaterialen of scheidingswanden?” vraagt Lieben zich af. Lieben merkt op dat de brandweer voor nieuwe uitdagingen staat, waaronder branden met elektrische voertuigen en zonnepanelen. Dergelijke vraagstukken zijn complex en vereisen oplossingen aan de preventieve kant. 

Het is van cruciaal belang dat we oplossingen vinden voor veilig parkeren van elektrische voertuigen, en gelukkig zijn er al systemen op de markt, zoals de battery fire cooler, die zeer doeltreffend blijken bij brandincidenten met elektrische auto’s. 

De groei van elektrische auto’s en duurzame mobiliteit is van groot belang. Dit brengt echter ook de uitdagingen van brandveiligheid met zich mee, waarin wij als sector een rol spelen.

Bron: RTL Nieuws

Contact

Voor vragen of opmerkingen neem contact met ons op.