" Parkeren, mobiliteit en verkeer "

OMEGA ARTIKELEN

Gaan we allemaal elektrisch rijden of op waterstof?

Met een stekkerauto kan je in Nederland vrijwel overal laden. Dit betekent niet, dat het voor iedereen mogelijk is in een stekkerauto te gaan rijden. Hoofdoorzaak waardoor dit niet mogelijk is, is de huidige samenstelling van de hedendaagse batterijen en de benodigde grondstoffen om deze batterijen te maken, die schaarser worden.De personenauto op waterstof biedt een prima haalbaar en mogelijk alternatief, zij het niet dat de adoptie van de personenauto op waterstof vastloopt op een gebrek aan infrastructuur. Door de lage adoptie is de waterstoftechnologie erg duur.

Op grotere schaal is bij het langeafstandsvervoer en groot transport het aantal zware accu’s dat nodig is voor een Batterij Elektrisch voertuig praktisch onhaalbaar (denk hierbij aan vrachtwagens, bussen en schepen). Ook hier biedt waterstof perspectief: tanks met waterstof zijn vele malen lichter en zijn binnen enkele minuten bij te vullen. Dat vertaalt zich naar langere afstanden zonder tanken/laden en minder inlevering van vrachtruimte.
Mede hierdoor lijkt waterstof dus een perfecte optimalisatie voor langeafstandsvervoer en voor voertuigen die continu in bedrijf zijn zoals de stadsbus die dag en nacht moet rijden, of de ambulance die op elk moment van de dag klaar moet staan. Die kunnen het niet af laten weten omdat ze nog aan de oplader staan.

Als de adoptie van waterstof in het langeafstandsvervoer toeneemt, groeit de waterstofinfrastructuur automatisch mee. Ook wordt dan de technologie langzaam maar zeker goedkoper. Daarmee wordt het gebruik van een personenauto op waterstof ook steeds logischer, zeker voor mensen die vaak grote afstanden moeten rijden.

Het is dan ook zeker geen kwestie van welke technologie beter is, of welke er gaat winnen. Het is eerder een kwestie van welke technologie we waar, wanneer en waarvoor gaan inzetten. En naargelang beide aandrijflijnen verder ontwikkeld worden, zullen we beide op steeds meer plekken tegen gaan komen. Ook in personenauto’s.

Bron: Business Insider

Contact

Voor vragen of opmerkingen neem contact met ons op.