OMEGA ARTIKELEN
Grote verschillen in beschikbaarheid elektrische laadpalen
Home » Grote verschillen in beschikbaarheid elektrische laadpalen
Het kabinet trekt 90 miljoen euro extra uit voor uitbreiding van het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s. Dat geld is vooral bedoeld om zogenoemde ‘‘witte vlekken’’ in het netwerk op te lossen.
En die zijn er, want bezitters van een elektrische auto in de Randstad hebben veel meer mogelijkheden om hun auto bij een publieke laadpaal op te laden dan daarbuiten, zo blijkt uit een analyse die de NOS maakte van data van de Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL).
Het onderzoek laat zien dat er in ons land grote verschillen zijn in de beschikbaarheid van openbare laadpalen. In Noord- en Zuid-Holland is bijna overal minstens één laadpaal beschikbaar per 100 huishoudens. In gemeenten in Limburg en de vier noordelijke provincies is vaak maar één laadpaal beschikbaar voor 300 of meer huishoudens. Op zichzelf is het logisch dat in de Randstadprovincies in absolute getallen meer laadpalen zijn neergezet dan daarbuiten, maar ook verhoudingsgewijs blijkt de Randstad veel beter bedeeld.
Volgens Roland Ferwerda van het Nationaal Kennisplatform Laadinfrastructuur zijn er een paar verklaringen voor:
1. “Om te beginnen wonen mensen op het platteland ruimer. Ze hebben vaker een eigen oprit en daarmee de mogelijkheid een privé-laadpunt aan te leggen.”
2. ”Daarnaast is het welvaartsniveau daar gemiddeld iets lager, waardoor minder elektrische auto’s – doorgaans duurder in aanschaf dan brandstofauto’s – worden gekocht, en dus krijgen gemeenten minder aanvragen voor een laadpunt.”
3. “Ten slotte zijn er minder grote bedrijven met leaserijders gevestigd. Leaserijders zijn in het algemeen de eersten die om laadmogelijkheden vragen en het stimuleringsbeleid van de overheid was in het verleden met name gericht op zakelijk elektrisch rijden”
De toegezegde €90 miljoen euro is een goede stap vooruit om de witte vlekken in het netwerk op te lossen en hierdoor op termijn iedereen gelijke toegang tot de laadpalen te verschaffen. Belangrijk is hierbij wel dat gemeenten in de aanbestedingen meenemen dat exploitanten niet alleen palen moeten plaatsen op goedlopende locaties, maar ook de witte vlekken moeten opvullen.
Bron: NOS
Contact
Voor vragen of opmerkingen neem contact met ons op.
- +31341 279774
- Info@schaikomega.com
- Maandag-Vrijdag 08:30-18:00