OMEGA ARTIKELEN
Inzicht in betaalbare mobiliteit in Nederland
Home » Inzicht in betaalbare mobiliteit in Nederland
Inzicht in betaalbare mobiliteit in Nederland
Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft een verkennend rapport uitgebracht dat zich richt op de betaalbaarheid van mobiliteit in Nederland. Dit rapport analyseert verschillende aspecten, zoals de prijzen van mobiliteit, de uitgaven van huishoudens aan vervoer, en de problemen die sommige groepen ervaren bij het betalen van hun verplaatsingen. Het onderzoek benadrukt dat er geen eenduidige definitie is van wat betaalbare mobiliteit precies inhoudt, maar het biedt verschillende methoden om de betaalbaarheid te meten en te begrijpen.
🔍 Belangrijkste inzichten:
- Betaalbaarheidsproblemen: Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 10 Nederlanders moeite heeft om hun mobiliteit te bekostigen. Dit probleem treft vooral mensen met een laag inkomen, eenoudergezinnen en werklozen. Deze groep moet soms meer geld uitgeven aan vervoer dan ze zich kunnen veroorloven of bezuinigt op andere uitgaven om hun verplaatsingen te kunnen betalen. Daarnaast geeft een deel van deze groep aan dat ze sommige activiteiten moeten missen, zoals familiebezoeken of ziekenhuisafspraken, omdat ze het vervoer ernaartoe niet kunnen betalen.
- Uitgaven aan mobiliteit: Gemiddeld besteden huishoudens 14% van hun inkomen aan mobiliteit. Dit bedrag wordt voornamelijk uitgegeven aan privévoertuigen, waaronder kosten voor brandstof, onderhoud en verzekeringen. De kosten van het openbaar vervoer en andere vormen van mobiliteit zijn daarbij relatief lager.
- Prijsstijgingen: De prijs van vervoer is tussen 2015 en 2023 met bijna 30% gestegen, wat iets boven de algemene inflatie van 26% ligt. Dit betreft onder andere de prijzen voor auto’s, brandstoffen, en luchtvaart, terwijl de kosten voor openbaar vervoer en (elektrische) fietsen minder hard zijn gestegen. De sterke stijging van brandstofprijzen in 2022 was een direct gevolg van de geopolitieke ontwikkelingen, zoals de Russische inval in Oekraïne, maar werd in 2023 enigszins verlicht door accijnsverlagingen.
- Impact op het dagelijks leven: Tussen 1% en 5,5% van de volwassen Nederlanders geeft aan dat zij bepaalde activiteiten soms niet kunnen ondernemen vanwege de kosten van vervoer. Dit raakt met name bezoeken aan familie of medische afspraken, wat kan leiden tot sociale uitsluiting en andere problemen.
Het rapport van het KiM biedt waardevolle inzichten in de betaalbaarheid van mobiliteit en de uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Het onderstreept het belang van gerichte maatregelen om mobiliteit voor iedereen toegankelijk en betaalbaar te houden.
📄 Lees het volledige rapport van het KiM hier KiM brochure Betaalbare mobiliteit
Contact
Voor vragen of opmerkingen neem contact met ons op.
- +31341 279774
- Info@schaikomega.com
- Maandag-Vrijdag 08:30-18:00