" Parkeren, mobiliteit en verkeer "

OMEGA ARTIKELEN

Nederland en Spanje versterken samenwerking voor groene waterstof

Zowel Nederland als Spanje wil inzetten op groene waterstof als alternatieve energiebron. Daarom bracht koning Willem-Alexander samen met minister Rob Jetten van Klimaat en Energie een tweedaags bezoek aan Spanje. 

Gasunie, een van de betrokken bedrijven, plant de invoer van waterstof in bestaande aardgasleidingen, waardoor de infrastructuur kan worden hergebruikt voor groene mobiliteit. Dit proces begint over twee en een half jaar en tegen het eind van 2025 zal waterstof door de leidingen stromen. De staal- en chemiesector zullen de eerste gebruikers zijn, gevolgd door andere industrieën en uiteindelijk zwaar vrachtvervoer. Consumenten met waterstofauto’s kunnen naar verwachting vanaf 2030 profiteren van groene waterstof.

De Nederlandse delegatie bezocht Puertollano, een industriestad in Spanje, om de mogelijkheden van groene waterstof te verkennen. Hoewel de fabriek in Puertollano niet direct groene waterstof voor Nederland zal produceren, zijn er afspraken gemaakt voor de bouw van een fabriek in Algeciras, vanuit daar zal er waterstof geëxporteerd worden naar Rotterdam. Tevens is er een plan voor een waterstofcorridor tussen Bilbao en de haven van Amsterdam, waarbij waterstof onder andere gebruikt zal worden voor vliegtuigen.

Groene waterstof gaat een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van transport. Nederland en Spanje zien beide voordelen in deze samenwerking, zoals het creëren van banen en het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek. Deze ontwikkelingen benadrukken de inzet van Nederland en Spanje om groene waterstof als een duurzame oplossing te omarmen, onder andere met betrekking tot de mobiliteit. 

Door groene waterstof te integreren in bestaande infrastructuur en nieuwe samenwerkingsverbanden aan te gaan, streven beide landen ernaar de emissies te verminderen en schone mobiliteit te bevorderen. 

Een mooie en innovatieve ontwikkeling die bijdraagt aan de verduurzaming van de mobiliteit. 

Bron: Het Financieële Dagblad

Contact

Voor vragen of opmerkingen neem contact met ons op.