Regelmatige schrijven verschillende kranten, websites en organisaties interessante artikelen over parkeren en mobiliteit. Als adviesbureau delen wij deze kennis dan ook graag zodat u al het parkeer- en mobiliteitsnieuws op een pagina heeft.

Binnenkort rijdt je auto zelf naar binnen en naar buiten in de parkeergarage

14-09-2021

Bosch heeft een systeem ontwikkeld, waarmee auto’s zichzelf kunnen parkeren. Er is geen menselijke tussenkomst meer nodig vanaf de ingang van een parkeergarage.

Bosch gaat samenwerken met parkeerbedrijf  Apcoa en zal in Stuttgart het systeem als eerste gaan gebruiken. 

Volgens Bosch wordt de beschikbare ruimte ook beter benut met de nieuwe techniek. Er hoeft geen plaats meer vrijgehouden te worden om in- en uit te stappen, waardoor er 20 procent meer auto’s op een parkeerplaats passen. 

Een interessante ontwikkeling in de parkeerwereld die wij als Omega-Parkeeradviesbureau toejuichen en ondersteunen. 

Benieuwd naar het gehele artikel en alle details? Lees dan het interessante artikel dat het AD hier over schreef.

Bron: AD

Duurzaam parkeren op zon energie

12-08-2021

Een mooi initiatief in Bloemendaal waar je je elektrische auto goedkoop van stroom kunt voorzien onder de zonnedaken. 

Het bedrijf Groendus brengt vraag en aanbod van groene energie bij elkaar en kwam zo ook met de zonnecarpoort zoals toegepast in Bloemendaal. 

Bezoekers parkeren hun e-auto onder de zonnepanelen die zijn geplaatst op een bestaand parkeerterrein. Als de bezoekers terugkeren bij hun auto, is die gevuld met zonnestroom en in de zomer dankzij de schaduw van de zonnepanelen lekker koel, waardoor de airco bij vertrek minder hard hoeft te loeien (ook door auto’s met een fossiele motor.)

Een mooie innovatie die bestaande parkeerruimte combineert met duurzaam parkeren. Het opwekken van stroom gebeurt ook nog eens zonder extra ruimte in te nemen; de parkeerplaats was er immers al.  

Benieuwd naar het gehele artikel en alle details? Lees dan het interessante artikel dat de Volkskrant hier over schreef. 

Bron: De Volkskrant

Deelmobiliteit

Elektrische huurvoertuigen stellen steden voor verkeersdilemma’s

06-08-2021

Steeds meer gemeenten zien in deelmobiliteit een groene oplossing voor dichtslibbende steden. 

Verhuurbedrijven sturen aankomende maanden in totaal duizenden huurvoertuigen de weg op. Maar door de verschillende snelheden van huurvoertuigen dreigen steden de regie over de weg te verliezen. Daar komt ook nog bij dat de overlast door fout parkeren toeneemt.  

Steden omarmen massaal deelvervoer wat een prachtige aanvulling is maar er zijn zeker nog een aantal verbeterpunten. 

Benieuwd naar het gehele artikel en alle details? Lees dan het interessante artikel dat het FD hier over schreef. 

Bron: Het Financieele Dagblad

Appartementencomplexen weigeren elektrische auto’s in garage uit vrees voor brand.

08-06-2021

Steeds meer Vve’s weren elektrische auto’s uit hun parkeervoorziening.

Wie laadpalen in de parkeergarage installeert, moet eigenlijk ook investeren in brandleidingen, sprinklers en hittesensoren, en dan doemt de vraag op wie dat gaat betalen. 

Sommige Vve’s hebben zelfs een totaal verbod ingesteld op elektrische auto’s, wat een ander probleem met zich mee brengt voor de betreffende eigenaren. Wie ontzegt wordt van een laadpaal door zijn VVE, kan een probleem hebben met laden. Dit omdat sommige gemeenten geen laadpalen installeren op de openbare weg als iemand de beschikking over een privéparkeerplaats heeft.

Een interessant artikel in het AD, wat steeds meer gaat leven in de samenleving.

Bron: Het AD

EasyPark koopt parkeerdienst Park Now van autofabrikanten BMW en Daimler. 

01-06-2021

De nieuwe combinatie is goed voor een jaaromzet van tegen de €200 mln. Daarmee is het bedrijf waarschijnlijk mondiaal een van de grootste ontwikkelaars van parkeerapps. Samen hebben ze in totaal zestig miljoen gebruikers, waarvan drie miljoen in Nederland

Door deze schaalvergroting ziet het bedrijf groeimogelijkheden bij parkeergarages en vooral bij particulieren exploitanten. 

In de komende jaren worden meer overnames en uitbreiding van het dienstenpakket voorzien. Deze nieuwe diensten zouden er voor moeten zorgen om meer voet aan de grond te krijgen bij de exploitanten van parkeergarages. 

Benieuwd naar het gehele artikel en alle details? Bekijk dan het interessante artikel dat het FD hier over schreef. 

Bron: Het Financieele Dagblad

Gemeentelijke parkeervergunningen dit jaar stuk duurder. 

09-04-2021

De prijzen van gemeentelijke parkeervergunningen stijgen dit jaar met gemiddeld 3,3%.

De uitleg van gemeenten voor de stijgende vergunningskosten lopen uiteen. Zo willen veel grote steden de binnenstad autoluw of autovrij maken. Andere gemeenten verhogen de prijzen juist om financiële tegenvallers op te vangen.

Van de onderzochte gemeenten zijn er elf die de kosten met minstens 10% verhogen. In 49 gemeenten blijft de stijging beperkt tot minder dan 3% en in 52 gemeenten wijzigt het tarief niet. 

Verder valt op dat een parkeervergunning in de Amsterdamse binnenstad met €567 negen keer duurder is dan een vergunning om in de binnenstad van Den Haag te mogen parkeren (€64). De prijs in Utrecht stijgt dit jaar met 25%: van €354 naar €442. In Rotterdam blijft het tarief steken op €115,20. 

Benieuwd naar het gehele artikel en alle details? Bekijk dan het interessante artikel dat het FD hier over schreef. 

Bron: Het Financieele Dagblad

NS-app toont of P+R plek heeft

01-05-2021

Een goede ontwikkeling voor het parkeren en het openbaar vervoer. 

Reizigers zien sinds 30 april in de NS-app en op Ns.nl hoeveel parkeerplekken er vrij zijn op de P+R-locatie bij het station. Dit geldt op dit moment voor 19 stations met P+R. 

Bron: N.S.

Waar kan u het best parkeren?

19-10-2020

De ANWB test elk jaar parkeergarages door heel Nederland.
In 2020 zijn er 40 garages in 20 steden door heel Nederland getest.

Daarbij kijkt de ANWB naar de breedte en lengte van de parkeervakken, de manier van parkeren (‘haaks’ op de rijrichting of het makkelijker parkeren onder een hoek), obstakels zoals pilaren, stoepranden, muren, taluds en versmallingen. Ook keken ze naar de veiligheid voor voetgangers (zijn er bijv. zebrapaden, worden voetgangers afgeschermd van auto’s etc.), hoeveelheid, formaat & ligging van mindervalidenplekken en naar de in- en uitrit.

Het resultaat?
🏆De beste parkeergarage is in Zwolle
❌De slechtste garage in Arnhem.

Benieuwd naar waar u de volgende keer goed kan parkeren? Ontdek het in de presentatie.

Bron: A.N.W.B.