" Parkeren, mobiliteit en verkeer "

OMEGA ARTIKELEN

Slim laden noodzakelijk voor een duurzamere toekomst

Nederland heeft met 90.000 laadpalen absoluut gezien de koppositie in Europa. In totaal zijn er 307.000 laadpalen in de EU. Volgens European Automobile Manufacturers’​ Association (ACEA) telt Nederland ruim 90.000 laadpalen. Duitsland komt op de tweede plaats met bijna 60.000 laadpalen.

De toename van laadpalen in Nederland loopt tegen 2025 tegen een uitdaging aan, stelt kenniscentrum ElaadNL. Volgens de onderzoekers zou het stroomnet in duizenden buurten de druk niet meer aankunnen en zouden er dus geen nieuwe laadpalen meer bij kunnen.  

Er is een oplossing! 

De groei van het aantal laadpalen kan zeker doorgaan als Nederland van ‘‘slim laden’’ de norm maakt. Slim laden betekent dat laders op rustige momenten beginnen met het afnemen van stroom, waardoor de druk op het stroomnet verdeeld blijft en piekbelasting wordt voorkomen. 

Omega-Parkeren en Mobiliteit volgt de doelstellingen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Vexpan, Platform Parkeren Nederland, waarbij er in 2025 bij gemiddeld 5% van de parkeerplaatsen in parkeervoorzieningen een laadpunt aanwezig is en in 2030 bij gemiddeld 10% van de parkeerplaatsen.

Om deze doelstellingen te realiseren is ‘‘slim laden’’ een essentieel onderdeel voor de verduurzaming van de mobiliteit in Nederland. Zeker wanneer de prognose van ElaadNL uitkomt; in 2050 staan er zo’n 5 miljoen laadpalen in Nederland!

Bron:Business Insider

Contact

Voor vragen of opmerkingen neem contact met ons op.