" Parkeren, mobiliteit en verkeer "

OMEGA ARTIKELEN

Bidirectioneel laden laden: de volgende stap in duurzaam autorijden

💡𝗕𝗶𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁𝗶𝗼𝗻𝗲𝗲𝗹 𝗹𝗮𝗱𝗲𝗻” 𝗼𝗳 “𝘃𝗲𝗵𝗶𝗰𝗹𝗲-𝘁𝗼-𝗴𝗿𝗶𝗱” (𝗩𝟮𝗚) verwijst naar het vermogen van auto’s om zowel op te laden als terug te leveren. Terug leveren van energie door auto’s ontlast het energienetwerk, vangt duurzame energiepieken op en biedt financieel voordeel op voor de gebruikers. 

☀️🌍 We Drive SolarStedinGemeente Utrecht en verschillende projectontwikkelaars begonnen enkele jaren geleden al met het aanbieden van deelauto’s die met zonne-energie worden opgeladen en energie kunnen terug leveren. Dit project was een wereldprimeur.

♻️📈Het terug leveren van energie biedt niet alleen financiële voordelen door dynamische energiecontracten, maar ontlast ook het netwerk tijdens piekmomenten. Enkele obstakels moeten nog worden overwonnen, zoals het aanpassen van laadpalen om het terug leveren mogelijk te maken. 

⚡🔌Autofabrikanten zoals Kia NederlandHyundai Motor NederlandRenaultPolestar en Volvo Cars hebben aangekondigd dat hun toekomstige modellen energie kunnen terug leveren. Deze auto’s worden geladen met een AC-stekker en dragen bij aan de groei van bidirectioneel laden.

🔋☀️De nieuwe modellen die straks op de markt komen, zullen kunnen worden opgeladen en ontladen met een AC-stekker op wisselspanning, dezelfde soort stekker die de meeste auto’s momenteel al gebruiken. De V2G-omvormer bevindt zich in de auto. Sommige experts, pleiten ervoor om de V2G-omvormer in de laadpaal te plaatsen, zodat de stekker op gelijkspanning kan laden en ontladen. Dit kan leiden tot minder complexiteit in de auto, maar de laadpaal kan duurder zijn. 

💡💼 Beveiliging op auto’s en laadpalen is cruciaal, evenals goedkeuring door de RDW. Het belastingstelsel en het continu balanceren tussen laden en ontladen blijven aandachtspunten voor de toekomst. 

🔋♻️💡De technologie voor het terug leveren van energie ontwikkelt zich snel. Standaardisatie, beveiliging en regelgeving blijven uitdagingen, maar bidirectioneel laden biedt veelbelovende mogelijkheden voor een geoptimaliseerd elektriciteitsnet en een duurzamere energievoorziening. 

Omega-Parkeren en Mobiliteit is enthousiast over deze ontwikkeling! Het biedt niet alleen financiële voordelen en ontlast het netwerk tijdens piekmomenten, maar het opent ook de deur naar nieuwe en geïntegreerde mobiliteitsoplossingen. ♻️💡🚙

Bron: RTL Nieuws

Contact

Voor vragen of opmerkingen neem contact met ons op.