" Parkeren, mobiliteit en verkeer "

OMEGA ARTIKELEN

Laadpalen en waterstofvulpunten voor de Europese snelwegen!

De European Commission is het eens over het plaatsen van minstens één snellaadstation voor elektrische auto’s,op elke 60 kilometer langs de belangrijkste snelwegen voor eind 2027. Tevens wordt betaling op de laadpunten gemakkelijker en transparanter, bijvoorbeeld door pinbetalingen of creditcards. 

Aanvullend heeft het Europees Parlement besloten, dat tegen 2030 er ook om de 200 kilometer een waterstofvulpunt langs de Europese snelwegen moet zijn voor grote vrachtwagens. 

Het principeakkoord kwam tot stand in dezelfde week waarin de Europese Commissie een geschil over verbrandingsmotoren in nieuwe auto’s per 2035 bijlegde. Een nieuwe Europese wet schrijft voor dat nieuwe auto’s en bestelbusjes vanaf dat jaar geen CO₂ meer mogen uitstoten. Dit komt de facto neer op een verbod van de verbrandingsmotor, wat de sector een duw moet geven richting elektrisch rijden.

De grootste uitdaging om dit plan te verwezenlijken zit in het aanpassen van de infrastructuur. Daarom moet er worden gezocht naar slimme oplossingen. Lidstaten kunnen zelf plannen indienen hoe dit te realiseren. Dat is begrijpelijk want ieder land heeft een eigen structuur, ook qua wegen. Toch is dit een goede stap in de richting van de verduurzaming van onze mobiliteit Europa breed.  

In een recent interview met BNR Nieuwsradio gaf Europarlementariër en medeonderhandelaar Caroline Nagtegaal-Van Doorn haar kijk op de implementatie van het plan. 

Contact

Voor vragen of opmerkingen neem contact met ons op.